Quan assistir a teràpia de parella?
És habitual que en les relacions de parella sorgeixin conflictes derivats de la convivència, la monotonia, un canvi important en la vida d’un dels dos, l’arribada d’un fill, desavinences familiars, problemes sexuals… Normalment, es tracta de situacions aïllades que no resulten massa problemàtiques i que es poden gestionar amb comunicació i entesa per part dels dos, però quan s’acumulen diferents causes el conflicte creix i, sovint, resulta difícil millorar la situació. Algunes parelles decideixen parlar-ne i arribar a acords, d’altres decideixen deixar passar el temps i evitar el conflicte i altres es plantegen busca ajuda externa.
Però quan és recomanable assistir a teràpia de parella?
És recomanable acudir a teràpia de parella quan un dels dos o ambdós detecten que hi ha massa desavinences entre ells, fet que provoca un desgast de la comunicació, distanciament i insatisfacció. A vegades, s’arriba a teràpia de parella havent-se plantejat la separació però buscant una alternativa. És important assistir a teràpia de parella amb ganes, per ambdues parts, de continuar junts i millorar la relació, realitzar un treball psicològic tant a nivell de parella com personal, tenint en compte que requereix esforç per part de tots dos, no només en les sessions de teràpia sinó fora d’aquestes, a casa en el seu espai natural de relació.
La teràpia de parella consisteix en un procés en què el professional ajuda a les dues parts a millorar la seva relació.
La seva tasca consisteix en analitzar la situació concreta que viu la parella i proposar-los estratègies i tècniques psicològiques amb la finalitat de resoldre els diferents tipus de problemes que es poden presentar. S’acostuma a ensenyar a la parella noves eines de comunicació i solució de conflictes perquè aprenguin a relacionar-se d’una manera diferent a l’habitual i introduir canvis que poden beneficiar a la relació. L’objectiu és treballar conjuntament perquè el que es busca és potenciar els propis recursos de la parella per millorar la seva relació, partint i potenciant el que ja fan de manera adequada i modificant els seus punts dèbils amb noves estratègies.